top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraMarcel Baláš

Novoroční předsevzetí



Každý rok se to opakuje — nový rok, staro-nové předsevzetí: konečně si vybudovat vysněnou postavu “na léto”, zhubnout, zbavit se OTP, nabrat svaly, zpevnit zadek, ... 


První fail

Máte strach se někomu svěřovat do péče, a tak jdete do fitka sami, obejdete několik strojů (které jste předtím obhlédli, jak na nich cvičí jiní návštěvníci), potrápíte na nich svoje svaly, následuje půl hodinka na páse či na kole a máte hotovo. Příště jiné stroje, výměna pásu za kolo či naopak. Okamžitý pocit je skvělý — spotili jste se, svaly druhý den bolí, takže zcela jistě i rostou, cvičení vám navíc pomáhá mentálně se oprostit od pracovního stresu. Po pár týdnech je dokonce něco vidět, takže cvičení je účinné. Co chtít víc? Jenže po dalších pár týdnech začínají pozitivní účinky odcházet. Stroje už máte všechny obkoukané, moc nevíte, co dál, svaly na druhý den už tolik nebolí a viditelné změny se zastavily úplně. Nejpozději koncem února vám dochází trpělivost a předsevzetí bere za své.


Druhý fail

Druhý rok se rozhodnete najmout fitness trenéra, který vám určitě poradí lépe a namotivuje vás k delšímu setrvání v cvičení. Je bezva, všechny stroje sám předvede a naučí. Zdůrazní nutnost věnovat půl času z workoutu Hlubokému Stabilizačnímu Systému a ukáže, který cvik je nejlepší na tu kterou hlavu tricepsu. Za poplatek vám předá okopírovaný papír s rozpisem. Ze začátku je to fajn — víte, co dělat, spotíte se, svaly druhý den bolí, i ten triceps už začíná vypadat jako podkova. Jenže po pár týdnech, byť možná více než minule, se progres i tak zastaví. Jak to, vždyť máte plán? Nemáte, máte rozpis, kterému chybí to hlavní — stanovený progres. Cvičit týden co týden s těmi samými cihličkami je účinné nanejvýš právě tak do poloviny února. Předsevzetí opět bere za své a vy jste bohužel dospěli k závěru, že cvičení prostě není pro vás. A máte recht, cvičení není pro vás. Silový trénink pod vedením v rámci Be Strong Coaching však ano!


Správná cesta: Be Strong Coaching

U silového tréninku, který je inherentně o dlouhodobém vývoji, se vám nestane, že se po měsíci a půl zastaví progres, a pokud ano, nejspíš to není silový trénink. Pokroky budete dělat a mít na očích prakticky neustále, i když stále v menších a menších krocích — ano, i tady platí zákon klesajících výnosů. Tu a tam bude nutné udělat nějaký restart. Nežijeme v bezproblémovém světě, takže různé objektivní faktory vás mohou tu přibrzdit, tu zastavit, tu dokonce vrátit o kus zpět. Ale pod vhodným vedením je možné se zlepšovat prakticky neustále, až do vašeho genetického limitu, o němž však dopředu nevíte, kde přesně se nachází a který vidíte stále jen v mlze na obzoru před sebou. 


Silový trénink vychází z ověřeného a fungujícího triumvirátu stres →zotavení →adaptace, což je právě ten hlavní rozdíl, který jej odlišuje od obyčejného cvičení. Musíte mít nejen rozpis cviků, ale i časový plán s předepsaným progresem. V Be Strong Coaching (BSC) přesně tohle dostanete. Tedy přesněji, vy se nemusíte starat o nic víc, než o trénink a odpočinek, plán a progres je řízen mnou osobně. Víte na týden dopředu, jaké tréninky vás čekají a co se od vás očekává. Obvykle víc, než v předchozím týdnu. Ba co víc, zpočátku se očekává víc každý další trénink. Sami budete překvapeni, čeho jste schopni. 

Nové cviky jsou buď předvedeny a naučeny mnou osobně, nebo máte k dispozici videoinstruktáž. Někteří dostávají i domácí úkoly. Je dobré je dělat — jednak vám skutečně mají pomoct, jednak ty, kteří je nešidí a skutečně provádějí, mám radši. Pokud chcete, každý trénink a domácí úkol vám též dojde v ten který den mailem, abyste na něj nezapomněli. 


Aby byl plán realistický, musí flexibilně reagovat na aktuální vývoj. V BSC je každý váš další trénink odvozen od předchozích tréninků a od aktuálního stavu. K čemu je vám plán na měsíc dopředu, když první týden onemocníte a veškeré dosažené výsledky jsou ty tam? S BSC se nemusíte bát vyhozených peněz — stačí oznámit nemoc a veškerý plán je přizpůsoben. 

 

Co nefungovalo dosud, nebude zřejmě fungovat ani v budoucnu. A naopak, co dosud vždyfungovalo, bude nejspíš fungovat i nadále. Každý jeden klient, každá jedna klientka, kteří se dali na silový trénink pod mým vedením, mají výsledky, které dosud nikdy neměli. Někdy je až neskutečné, jak se z hubených kluků stanou ramenatí muži a z méně-foremných dívek slečny, jejichž křivky se můžou sebevědomě vsunout do legín. Všichni bez rozdílu se též daleko lépe a snadněji hýbou, jejich kloubní mobilita a svalová flexibilita jsou na tom lépe než kdy předtím — ne, větší síla a svaly se opravdu nutně nepojí s neohrabaností.


Rozhodněte se letos jinak, lépe, správně. Prostudujte si podmínky www.bestrongcoaching.cz a dejte tomu šanci. Nebudete litovat.


 
94 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page