top of page
Vyhledat
Obrázek autoraMarcel Baláš

Focus is about saying NO


INTRO

Apple suffered for several years from lousy engineering management. There were people that were going on in 18 different directions doing arguably interesting things. What happened was … it does not add up. The total is less than the sum of the parts. And so we had to decide, “what are the fundamental directions we’re going in?” And “what makes sense and what doesn’t?” And there were a bunch of things that didn’t. And microcosmically they made sense, macrocosmically they made no sense… And when you think about focusing.Focusing is saying yes. Right? No. Focusing is about saying no.

Takto odpověděl Steve Jobs po převzetí firmy Apple v roce 1997 na vývojářské konferenci jednomu tázajícímu na otázku, proč zrušil podporu OpenDoc formátu.


Jobs tehdy ale nezrušil jen podporu OpenDoc formátu. On toho zrušil mnohem víc. Apple v té době vyráběl celkem 13 různých produktových řad Maců, některé velmi populární, jiné už méně. Po několika týdnech schůzek ohledně jejich budoucnosti prý Jobs najednou vykřikl “Stop! This is crazy!” Vzal do ruky fix a na tabuli načrtl dvě navzájem kolmé osy, čímž plochu rozdělil na čtyři kvadranty. Jedna osa představovala vztah desktop : přenosný počítač, druhá osa představovala vztah běžný : profesionální. To bylo vše. Vznikly 4 nové produktové řady: iMac a iBook, PowerMac a PowerBook, ikony počítačového světa, které znal naprosto každý a které byly kopírovány skoro všemi konkurenty. Vše ostatní zrušil.

Focusing is saying yes. Right? No. Focusing is about saying no.
 

SILOVÝ TRÉNINK

Když se rozhlédnete v kterékoliv posilovně, uvidíte, že stále až příliš mnoho cvičenců trpí tím neduhem, že výsledek jejich tréninku zásadně neodpovídá času a zápalu, který mu věnují. Cvičí bez plánu, “pocitově” (rozuměj chaoticky), střídají milion stanovišť (“hele, tohle jsme ještě nezkoušeli!”), na každou myslitelnou svalovou partii aspoň 3 cviky, aby ji procvičili z více úhlů; každý trénink jiný kvůli šokování svalů, případně každé 4 týdny s kompletní obměnou cviků, neb ty současné již “přestávají fungovat”. Chtějí obsáhnout všechno a pokud možno naráz. Vídám to denně. Jenže — the total is less than the sum of the parts.


Pro každého takového cvičence, a to nejen začátečníka, který nemá soutěžní ambice (a který není na steroidech), přitom není lepší cesty, než významně osekat repertoár a zaměřit se na několik málo základních cviků, které bude cvičit soustavně a dlouhodobě. Pardon, ne cvičit, ale trénovat. A vše ostatní ořezat.


Minimalistický základ

Jobs dvěma tahy na tabuli elegantně vytvořil 4 kvadranty základních produktů, my si v zásadě vystačíme klidně i se třemi základními cviky, okolo kterých by se mohl a měl váš trénink pohybovat:

  • dřep,

  • tlak (nad hlavu / benchpress),

  • mrtvý tah.

Pokud budete hodně naléhat, lze sem zařadit i přítahy v předklonu / přemístění.

Tyto základní cviky se od těch ostatních liší tím, že je možné je trénovat (rozuměj programovat) a dělat na nich pokroky prakticky celý život. Jsou založeny na přirozených pohybech, které děláme v různých obměnách každý den. Zapojují celé tělo, ve vzájemné koordinaci, v jeden čas a přesně tak, jak je anatomicky nastavené a mechanicky potřebné. Mají největší přenos do všech ostatních sportů a pohybových aktivit běžného života. Nic funkčnějšího nenajdete.


Ani jsem to explicitně nezmiňoval, ale všechny cviky se samozřejmě myslí za pomoci velké činky (olympijské osy). Proč? Je to nejpraktičtější: na velkou činku lze nakládat nejvyšší váhy a zároveň přihazovat po nejmenších krocích.


Doplňky

Vše ostatní budou jen doplňkové, případně pomocné cviky. Nejsou zbytečné, ale nejsou tak důležité jako dřep, tlak a mrtvý tah. Nezasahují celé tělo, zapojují méně kloubů, případně u nich není možné použít takovou váhu jako u základních cviků. Mohou být ale důležité z pohledu narovnání některých dysbalancí, asymetrií, posílení a zasvalení slabších partií, zlepšení výbušné síly či stability. Patří sem shyby, kliky na bradlech, bicepsové zdvihy, face pulls, pull apart, glute-ham-raise, extenze trupu, good morning, varianty mrtvého tahu, swingy, get-upy, ale třeba i chůze se závažím či některé core-cviky.


Vyberte si dle vlastní aktuální potřeby 0–4 cviky (čím větší začátečník, tím blíže 0), cvičte je nějakou dobu a jednou za čas obměňujte. To je vše, s čím si běžný člověk, který neaspiruje na soutěžní pódium v kulturistice / powerliftingu / vzpírání, vystačí. Skutečně víc nepotřebujete. S takovým tréninkem je možné se zlepšovat celý život.


Řekněte NE izolaci

Tělo je jeden celek. A tak by se mělo i trénovat. (Dan John)

Žádný důležitý pohyb v životě, od chůze až po sex, není izolovaný. Ani žádný sport nevyžaduje izolované zapojení svalů. U všech jde o souhru různých svalů, kloubů a dalších systémů těla. Extenzi v koleni nebo extenzi v lokti vždy v běžných činnostech doprovází zapojení kyčelního, resp. ramenního kloubu. A ne, ani kdybyste mě chtěli za tenhle článek kopnout do zadku, bez kyčelní flexe to prostě neuděláte. Krom specificky estetického a speciálních rehabilitačních případů neexistuje jeden jediný důvod, proč byste měli cvičit předkopávání či podobné izolované cviky. Vyřaďte je z tréninku a zapomeňte na ně.


Řekněte NE ruční práci

Chcete mít velký biceps? Cvičte shyby podhmatem. Chcete mít pořádný triceps? Cvičte benchpress a hlavně tlaky nad hlavu s velkou činkou, v plném rozsahu a s propnutím v loktech v konečné fázi opakování. Tak je to jednoduché, vážně. 95% z vás nepotřebuje dělat specifické cviky na paže, bohatě si vystačí s těmito komplexními cviky, které byste měli cvičit tak jako tak, nejen kvůli rozvoji paží. To malé procento z vás, komu shyby nestačí nebo je necvičí, vemte si velkou činku a proveďte na konci každého (druhého) tréninku několik sérií bicepsových zdvihů.


Řekněte NE jednoručkám

Tady už přituhuje. Ne, cviky s jednoručkami nejsou špatné. Jen je prostě nepotřebujete. Focusing is about saying no. Máte-li k dispozici olympijskou osu, máte vše, co jste kdy chtěli (aniž byste o tom věděli).


OUTRO

Zvolte si nějaký program složený ze základních cviků s velkou činkou, přidejte dle potřeb pár doplňkových cviků a vydržte. Neměnte ho zbrkle, nic nepřidávejte, nic neubírejte. Nenechte se zlákat každodenními tipy z facebooku / youtube na nové super cviky, které prostě musíte dělat a je obrovská chyba, že jste je dosud nezařadili. Chcete-li experimentovat, vyhraďte si na to speciální den a i tak dávejte sakra velký pozor, aby vám to nenarušilo pravidelný trénink. Focus is about saying no.

 
35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page